تاکنون بیش از ۴۰۰ نفر از ساکنان شهرستان رضوانشهر استان گیلان در اثر ابتلا به مسمومیتهای مشکوک راهی بیمارستان شدهاند. در حالی که مسئولان دولتی از اعلام علت اصلی مسمومیتها طفره میروند، شواهد آشکار میکند که ادغام فاضلاب با آب شرب علت مسمومیت مردم است.
محمدتقی آشوبی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان، نیز این مسئله را بهصورت تلویحی تایید کرد و گفت: «در بررسیهای اولیه از افرادی که به مراکز درمانی مراجعه کردند، علت مسمومیت این افراد آلودگی آب تشخیص داده شد، اما دلیل اصلی این اتفاق در دست بررسی است.»
نادر صفوی، فرماندار رضوانشهر، نیز اذعان کرد که طبق بررسیهای اولیه، علت مسمومیت افرادی که با علائم تهوع، بدندرد و سوزش معده به بیمارستان مراجعه کردهاند، آلودگی آب شرب است.
روزنامه اعتماد روز دوشنبه هجدهم تیر به نقل از «یک منبع آگاه» نوشت که تعداد مراجعهکنندگان به مراکز درمانی هر روز در حال افزایش است و رئیس بیمارستان رضوانشهر دستور داده است از کسانی که با علائم مسمومیت به این مرکز درمانی مراجعه میکنند، ویزیت گرفته نشود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مسئولان بهداشتی استان گیلان از یکسو به مردم توصیه میکنند آب آشامیدنی را قبل از مصرف بجوشانند و از سوی دیگر از تایید آلوده بودن آب شرب خودداری میکنند و مدعیاند که نتایج آزمایشگاهی بررسی آب رضوانشهر هنوز مشخص نیست.
مسمومیت مردم در گیلان از روز هشتم تیرماه در کانون توجه رسانهها قرار گرفت. حال آنکه به گواهی برخی منابع محلی، مسمومیتها از حدود دو هفته قبل از اعلام رسمی آغاز شده بود، اما مسئولان از اعلام آن خودداری میکردند. با افزایش شمار مراجعهکنندگان به مراکز درمانی، دیگر امکان لاپوشانی موضوع وجود نداشت. مبتلایان با علائمی همچون حالت تهوع، سردرد و دلپیچه به بیمارستان مراجعه میکردند و پس از تزریق سرم و تجویز دارو مرخص میشدند.
با اینکه مسئولان دولتی مدعیاند مشکل را برطرف کردهاند، گزارشهای میدانی از این موضوع پرده برمیدارد که شمار بیماران روزبهروز در حال افزایش است؛ به طوری که تنها در یک شب، ۱۳۰ نفر در اثر مسمومیت راهی بیمارستان شدند و شمار مسمومیتها طی دو روز به ۴۰۰ نفر رسید.
یکی از اهالی رضوانشهر با بیان اینکه خود و خانوادهاش تاکنون دو بار با علائم درد شکم، اسهال، بیحالی و بیاشتهایی به بیمارستان مراجعه کردهاند، به روزنامه اعتماد گفت: «علت مسمومیت آب آشامیدنی است اما نمیدانیم چرا علت اصلی آن را اعلام نمیکنند.»
یکی دیگر از اهالی نیز گفت: «آب رضوانشهر از دو سه هفته قبل آلوده است و چند نفر از اعضای خانواده ما به بیمارستان مراجعه کردند، اما این خبر دیر رسانهای شد.»
منابع خبری رضوانشهر نیز با استناد به نتایج بررسیهای اولیه و علائم مشترک بیماران تایید کردهاند که آلودگی آب دلیل اصلی مسمومیت مردم است. بهخصوص اینکه مسئولان شهرستان رضوانشهر نیز به مردم توصیه کردهاند از آب جوشانده استفاده کنند.
حالا با گذشت حدود دو هفته از شروع مسمومیتها در رضوانشهر، رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان میگوید: «جهت بررسی موضوع، شناسایی منشا بیماری و همچنین اقدامهای بهداشتی و درمانی لازم، اقدامهای لازم در دانشگاه علوم پزشکی گیلان با هماهنگی دستگاههای مسئول در شهرستان، صورت گرفته است. مقرر شده تا شبکه بهداشت و درمان شهرستان رضوانشهر برای بررسیهای اپیدمیولوژیک به منظور پیدا کردن علل احتمالی از طریق سنجش آب شرب شهرستان از نظر آلودگی میکروبی و میزان کلر باقیمانده آب، به فوریت اقدام کند.»
با وجود اینکه تمام شواهد از آلودگی آب رضوانشهر حکایت دارد، شرکت آب و فاضلاب استان گیلان بروز مسمومیتها به دلیل مصرف آب آلوده را انکار کرد و در اطلاعیهای مدعی شد: «هیچ حادثه کیفی در خصوص اختلال در روند گندزدایی و بروز شکستگی در شبکه توزیع طی روزهای اخیر گزارش نشده است.»
این شرکت در عین حال اعلام کرد: «به منظور حصول اطمینان از روند مطلوبیت کیفیت آب شرب، شستوشوی شبکه توزیع مناطق موردنظر انجام شد و کلر باقیمانده در محدوده استاندارد افزایش یافت.»
خبر مسمومیت مردم به دلیل مصرف آب آلوده نخستین بار نیست که رسانهای میشود. خرداد ۱۴۰۲ نیز بیش از ۳۰۰ نفر از اهالی شهرستان بدره در استان ایلام با علائمی همچون اسهال، استفراغ، بیحالی، دل درد و تب شدید به درمانگاه این شهرستان مراجعه کردند. در آن مورد نیز با وجود اینکه همه شواهد از آلودگی آب شرب حکایت داشت، دادستان ایلام مدعی شد که «نمیتوان گفت مسمومیت برخی شهروندان مربوط به شیوع یک ویروس است یا آلودگی ناشی از آب شرب».
شهریور ۱۴۰۰ نیز مسمومیت گروهی اهالی روستای دشه از توابع شهرستان پاوه در کانون توجه قرار گرفت. در آن مورد نیز بررسیها نشان داد که ادغام آب شرب با آب فاضلاب به مسمومیت مردم منجر شده است.
یک سال قبل از آن نیز مسمومیت ۲۸۰ نفر از اهالی روستای شیخصله از توابع شهرستان ثلاثباباجانی در استان کرمانشاه خبرساز شد. با اینکه مدیریت بحران تایید کرد علت مسمومیت آب آلوده بوده، دفتر پایش و نظارت بر کیفیت آب و فاضلاب شرکت آبفا استان کرمانشاه ادعا کرد که تمام آزمایشهای انجامشده روی نمونههای آب روستای شیخصله ثلاثباباجانی سلامت آب این روستا را تایید میکند و در آب این منطقه مشکل بهداشتی مشاهده نشده است.